2130105625 Αλικαρνασσού 41, Πειραιάς vb.imago@gmail.com

Ήλιος

Ήλιος

Ήλιος : ένα παρεξηγημένο άστρο
Ζούμε σε μια ηλιόλουστη από άκρη σε άκρη χώρα. Στην Ελλάδα από τις 365 ημέρες του χρόνου τις 330 έχουμε ήλιο. Τα τελευταία χρόνια έχει εξαπολυθεί ένα βαρύ κατηγορώ προς τον ήλιο και τα προβλήματα που προκαλεί στο δέρμα. Σίγουρα οι καταγραφές είναι πολλές για σημάδια και στίγματα, για εγκαύματα, για καρκίνο του δέρματος κλπ. Ωστόσο, ο ήλιος δεν ευθύνεται για όλα αυτά, αλλά η ατμόσφαιρα με τις ρυπογόνες ουσίες.

 

Ο ήλιος μόνο καλό μπορεί να κάνει στον άνθρωπο. Σκεφτείτε τον εαυτό σας μια ηλιόλουστη Κυριακή – ο ήλιος σας κινητοποιεί να βγείτε έξω, να πάτε για περπάτημα, βόλτα, πικνίκ, εκδρομές. Η επίδραση του ήλιου είναι θετική στη διάθεση και φέρνει μια γλύκα και μια ζεστασιά, ένα χαμόγελο στα χείλη, μια αστείρευτη ενέργεια.
 

Επίσης, σκεφτείτε πόσος ντόρος έχει γίνει για την σταθερή χειμερινή ώρα και πόσοι άνθρωποι και επιστήμονες έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους. Ο λόγος: αν διατηρηθεί η χειμερινή ώρα, θα νυχτώνει νωρίτερα, οπότε οι άνθρωποι θα απομονώνονται στα σπίτια τους και θα μειώνονται οι ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση. Πρόσφατα βρέθηκα στη Γερμανία και στην Αγγλία, ήταν τρομερό το συναίσθημα ότι η ώρα ήταν 22.00 και είχε σούρουπο έξω - ευχαριστήθηκα βόλτες. Πως αισθάνεστε όταν μεγαλώνει η μέρα καθώς πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι; Εγώ μόνο χαρά θα μπορούσα να πω.
 

Στις βορειοευρωπαϊκές χώρες όπου ο ήλιος κάνει σπάνιες εμφανίσεις έχουν καταγραφεί τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Μέσω του ήλιου επηρεάζεται η σεροτονίνη στον οργανισμό μας, η ορμόνη της χαράς. Για τη θεραπεία της κατάθλιψης μάλιστα χρησιμοποιούν αρκετοί επιστήμονες λάμπες με τεχνητό ηλιακό φως.
 

Και η σωματική υγεία επηρεάζεται από τον ήλιο. Η βιταμίνη D εκκρίνεται από την έκθεση στον ήλιο, η οποία δρα προστατευτικά για τα οστά μας. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με την υπερβολική χρήση αντιηλιακών με φίλτρα, υψηλή προστασία κλπ, έχει καταγραφεί αύξηση πώλησης συμπληρωμάτων της βιταμίνης D. Αντί να κάθεται κάποιος στον ήλιο λίγα λεπτά μια ακίνδυνη για το δέρμα ώρα, προτιμά να παίρνει χημικά σκευάσματα.
 

Μην τον φοβάστε τον ήλιο, κάντε τον σύμμαχό σας. Είναι ένα άστρο που φωτίζει και μας «φωτίζει» όταν εκμεταλλευόμαστε κατάλληλα τα οφέλη τους.

Πίσω